Impresii Cambodgia, Malaezia & Indonezia - Februarie

#Challenge Eturia! Fiind epoca #, am lansat o provocare Eturiei, propunand un traseu oarecum atipic in Asia de Sud-Est, avand drept obiectiv marile temple budiste si hinduiste din zona. Si bineinteles ca s-a achitat cu brio! 

Prima etapa, Cambodgia, tara in plina dezvoltare, care nu-si poate uita trecutul recent, tenebros si infricosator, pe care insa nu se sfieste sa-l aminteasca pentru a nu se mai repeta, dar care in trecut a avut o perioada de maxima inflorire si dezvoltare, ce a culminat cu impozantul Angkor Wat, o minune arhitecturala, impresionant prin dimensiuni, solutii de constructie si bogatie a decoratiunilor. Dar zona abunda in alte temple, care, desi nu impresioneaza prin dimensiuni, ies in evidenta prin decoratiuni, punand parca in umbra marele Angkor Wat. 

A urmat o scurta escala in Kuala Lumpur, numai buna de a ne aminti de atmosfera, mirosurile, si gustul de pe Jalan Alor, unde comunitatea chineza isi etaleaza mostenirea culinara, stramutata in Malaezia. 

Ultima etapa a constituit-o Indonezia, imensul arhipelag intins pe trei fuse orare, amalgam de culturi, religii (totusi stat musulman), flora, fauna, peisaje, in permanenta sub amenintarea tectonica. Obiectivul principal din Java l-a reprezentat Borobudur, bijuterie arhitectonica ce te copleseste cu stupele perfect dispuse deasupra povestii Ramayanei! Dar surpriza a constituit-o pentru noi Prambanan, templul hindus, mai putin promovat, dar care nu este cu nimic mai prejos decat celelalte creatii dedicate proslavirii divinitatilor zonei si epocii respective. 

In Bali, am dorit sa ne relaxam, dar traseul propus de Eturia a inclus si o oprire in Ubud care ne-a oferit o imagine oarecum diferita a zonei, diferita de stereotipul de destinatie de plaja al insulei. Pe parcursul a trei zile, am explorat interiorul insulei, plin de temple, terase de orez impecabile, toate sub dominatia vulcanilor activi ce au influantat viata si cultura locuitorilor. 

La sfarsit, ne-am relaxat pe plaja Oceanului Indian, la Kuta. Cu amintirea Cancun-ului, aseptic, facut mai mult dupa gustul nord-american, ne-am trezit in mijlocul comunitatii balineze, in prag de sarbatoare budista, cu aglomeratie maxima, dar toate facand parte din caracteristica locului. 

A fost o alta calatorie reusita, la realizarea careia Eturia, cu expertiza dovedita de atatea ori, a contribuit prin alegerea partenerilor locali, a cazarilor, organizarea si planificarea etapelor. Multumim Anei Maria Gherasim, consilierul nostru de atata vreme! Multumim Eturia!