Impresii Cappadocia - septembrie

Odata ajuns in Cappadocia, ai descins pe un taram de basm. Cu zane delicate, ascunse prin tainicele “fairy chimneys”. Cu simpaticii strumfi rasarind la tot pasul, castele - fortareata, cocotate, inaccesibil, pe varfuri, dervisi rotindu-se, in dansul lor magic. Adevarul, prozaic, este ca aceste celebre formatiuni - se pare cele mai vechi formatiuni naturale monumentale de pe Terra - au aparut in decursul a ~ 2,5 milioane de ani, in urma actiunii neintrerupte a ploilor si vanturilor. “Mama Natura” a “sculptat”, cu perseverenta, cele 2 straturi: cel inferior din roca mai moale (tuf) si cel superior din roca dura (bazalt). A rezultat un peisaj fascinant. 

In 1985, intra pe lista zonelor protejate de UNESCO. Iar localnicii, intreprinzatori, transforma grotele, in care se ascundeau crestinii de furia paganilor soldati romani ai imperiului, in cochete hoteluri de lux.

 In elegantul hotel Cappadocia Cave Suites regasesti, pe de o parte, universul de poveste: situata intr-un “fairy chimney”, camera (cu tavane joase, firide si nise minuscule, ferastruici ingropate in stanca) iti da senzatia ca te afli in Casuta Piticilor. Pe de alta parte, beneficiezi de tot confortul modern: plasma, mini bar, chicineta complet utilata. Iar ca bonus, pentru rasfat deplin, un jacuzzi. Plus, de pe terasa imensa, impresionanta priveliste asupra oraselului Goreme. (Camera a fost #106.) Cum igienizarea camerei se face zilnic, o mica atentie de 1-2 euro este pe deplin meritata. Personalul hotelului este extrem de atent, politicos si saritor. (Am avut ghinionul sa “efectuez”, din prima zi, o fractura cam urata. M-au ajutat cu transportul, gasit/mers la spital, farmacie, etc.) Micul dejun extrem de variat: diferite tipuri de branzeturi (si din cele locale), fructe si cereale pe alese, diverse mezeluri dar si preparate calde, cateva feluri de dulciuri, ceaiuri, cafea, juice. Ce mai, de toate! 

Cat priveste capitolul “Things To Do”, la mine primul pe lista a fost plimbarea cu balonul. Ce senzatie incredibila ! Unica ! Stai in “cosulet”, admiri apusul (esti admirat de cei ramasi jos, undeva departe), te plimbi pe deasupra acestui peisaj selenar. Totul intr-o liniste desavarsita, intrerupta, la rastimpuri, de vuietul jetului de foc. La “carma”, destins, jovial, vestitul pilot Mike Green; cu peste 4.000 de ore de zbor, al doilea englez care a traversat Polul Nord in balon. La sosire, ceremonia de inmanare a Certificatului de Zbor precum si, nici nu se putea altfel, cupa de sampanie plus bomboane si capsuni proaspete! (Recomand calduros agentia Butterfly Balloons) 

Alte atractii de neratat: vizita la Valea Porumbeilor (Pidgeon Valley); celebra prin partea locului si nu numai, veti regasi si binecunoscuta imagine a copacului albastru “Evil Eye”; excursia se poate face si cu taxiul si chiar merita. Asa cum merita si turul de o zi (9:30 la 16:30). Eu l-am ales pe cel mai ieftin - Red Tour (43 euro/pers., cu pranz inclus: un impresionant “pottery kebap” flambat). Ghida, simpatica si profi, ne-a purtat prin zone pitoresti: Castelul Uchishar, Valea Calugarilor, Valea Camilei (ei da, au si ei un “sfinx”, doar ca are forma unei camile). Exceptionalul Muzeu in aer liber Goreme, cu biserici pictate in secolul XIV si cu nume nastrusnice, dar perfect explicabile si plauzibile: a Marului, a Sarpelui, a Sandalelor. 

Am oprit si la Avanos (provincia Nevsehir), la o manufactura de ceramica. Atentie: tu vrei sa cumperi, ei vor sa vanda. La preturi astronomice! Gasim aceleasi farfurii, care lumineaza fosforescent in intuneric, chiar in bazarul din Goreme. La sfert de pret! 

Ar mai fi si spectacolul “Dervisilor”, ceremonia dansului sacru. Macar din curiozitate sau, cum spunea un localnic, o data-n viata merita vazut. Avea dreptate.

 Concluzia mea: vizitati uimitoarea si fenomenala Cappadocia! Alexandra