Impresii Cuba - aprilie 2022

Care e primul cuvant ce-ti vine in minte dupa ce spui Cuba? Probabil comunism, trabucuri si/sau rom. Dar ajungand acolo, am fost cucerit de vibe-ul local, greu de descris in cuvinte, combinat cu senzatia de calatorie in timp data de multele masini clasice americane care sunt inca in circulatie dupa jumatate de secol.

Excursia noastra a inceput, cum altfel decat cu un paharel de rom insotit de "Arriba! Abajo! Al centro! (+ optional 'e mucho, mucho movimiento') Al dentro!" :)

Prima oprire a fost capitala Havana pe care am descoperit-o din autocar, la pas si de pe bancheta unei masini de epoca. Show-urile Buena Vista Nacional si Tropicana, alaturi de vizita la casa lui Hemingway, au completat experienta avuta in Havana.

Valea Vinares ne-a bucurat cu peisajele sale si tot aici am "invatat" cum se fac trabucurile. In Guama am vizitat ferma de crocodili, in timp ce Cienfuegos, candva un oras al piratilor si corsarilor, ne-a incantat cu cladirile de tip colonial.

In Trinidad, care face parte din patrimoniul UNESCO, am putut vedea unul dintre cel mai bine conservate orase din Caraibe, de pe vremea cand comertul cu zahar era principala industrie din regiune. In dimineata plecarii din Trinidad am avut parte de o surpriza: pe masa special pregatita pentru noi la restaurantul hotelului ne asteptau cuminti oua rosii si cozonac. Roberta, tour leader-ul Eturia, a avut grija sa ne bucuram cum trebuie de prima zi de Pasti :)

Orasul Santa Clara, locul ultimei batalii a revolutiei cubaneze, este cunoscut in principal pentru reperele sale revolutionare. Aici am vizitat Monumentul lui Che Guevara, locul de odihna al acestuia si al unor camarazi ai sai, precum si monumentul dedicat deraierii de catre revolutionari a trenului incarcat cu trupe si armament trimis de Batista pentru a sustine lupta impotriva revolutionarilor.

Ultima parte a excursiei a fost in Varadero, unde ne-am relaxat la soare pe plajele Oceanului Atlantic. Cine a dorit, a putut face si cateva activitati optionale: vizita la Pestera Saturn, plimbare prin oraselul Varadero sau snorkeling si inot cu delfinii intr-o croaziera cu catamaranul de-a lungul coastei sudice a Peninsulei Hicacos.

Inainte sa plecam spre casa, am primit din partea Robertei un suvenir care sa ne aminteasca de Cuba: o farfurioara de lut cu un peisaj local.

In concluzie, desi nu era pe lista destinatiilor imediate, ma bucur ca am ascultat de sugestia primita si am luat decizia last-minute de a vizita Cuba. Fa-o si tu! :)