Impresii Guatemala, Belize & Honduras - revelion

America Centrala face parte din visele copilariei mele (alaturi de America de Sud), de pe vremea cand toti colegii radeau de mine cand le spuneam ca trebuie sa ajung la Machu Picchu (unde am si ajuns acum 10 ani). 

Cand am vazut ca Eturia a introdus in program Honduras si Guatemala am inteles ca e momentul sa facem incursiunea mult visata in locurile unde civilizatia maya (cu mult inainte de sosirea aztecilor) a inflorit timp de multe secole si a construit orase imense si temple din piatra fara a avea la dispozitie unelte din metal, animale de povara sau roata. Multumiri inca o data echipei Eturia care face totul ca visele sa devina realitate!!! Vacanta a inceput pe malul impresionantului Lac Atitlan, inconjurat de trei vulcani: Toliman, Atitlan si San Pedro. 

Despre Lacul Atitlan se spune ca ar fi cel mai frumos din lume datorita celor trei vulcani care il inconjoara. Nu stiu daca este cel mai frumos din lume, dar peisajul este deosebit si cu siguranta merita vazut. Am avut norocul sa fim cazati la Casa Palopo – un hotel boutique administrat de o familie de francezi – chiar pe malul lacului, de unde am putut admira in liniste frumusetea naturala a locurilor. 

A urmat Antigua, dar nu inainte de a ne plimba prin traditionalele piete Comalapa si Chichicastenango, aceasta din urma fiind cea mai colorata piata pe care am vazut-o vreodata. Pina acum credeam ca cele din Peru sunt cele mai colorate, dar aceasta le-a devansat cu mult pe celelalte si nu numai prin culoare, dar si prin atmosfera.

Sa revin la Antigua, asezare fondata in 1543 si fosta capitala a Americii Centrale pentru mai bine de 200 de ani... pana in 1773, cand orasul a fost distrus de un cutremur violent, capitala mutandu-se in Guatemala City. Tragedia initiala a dus, insa, la salvarea istoricului oras – daca in Guatemala City, modernizarea a dus la distrugerea orasului vechi si inlocuirea caselor coloniale cu blocuri moderne si mai putin moderne, dar fara nici un gust, Antigua a fost lasata in pace de dezvoltatorii guatemalezi, ramanand un oras cu o superba arhitectura coloniala din centru si pana la periferii. in ciuda numeroaselor cutremure, Antigua este un loc foarte frumos, cu cladiri colorate minunat, cu stradute pietruite, gradini tropicale, cu multe hoteluri si si mai multe restaurante, un loc unde poti petrece momente de neuitat. 

Si aici am avut norocul sa fim cazati in casa fiicei lui Pedro de Alvarado (conquistadorul Guatemalei), prima metisa (Dona Leonor), nascuta de o mayasa foarte isteata care a invatat limba spaniola foarte repede si pe care Pedro de Alvarado a folosit-o ca si interpret in toate campaniile lui de cucerire. Casa a revenit fiicei dupa moartea lui Pedro de Alvarado si ulterior a fost transformata (ca multe alte casa coloniale din acea vreme) intr-un splendid hotel.

Ne-am despartit cu greu de Antigua, as fi vrut sa mai cutreier pe stradute catva timp, dar cum noi tot timpul vrem sa vedem cat mai mult... ne-am indreptat catre magnificul Tikal – situl inconjurat de jungla - in regiunea Peten. Despre Tikal pot spune ca este una dintre cele mai frumoase experiente pe care un turist le poate trai in America Centrala. Totul este grandios si unic.

Este spectaculos sa mergi minute bune prin jungla si dintr-o data sa ajungi intr-un luminis plin de constructii!!! TREBUIE VAZUT!!! Ultima oprire a fost la ruinele de la Copan, Honduras, diferite fata de cele de la Tikal prin faptul ca aici au avut la dispozitie, pentru ridicarea constructiilor, roca vulcanica, mult mai rezistenta si care a pastrat o parte din scrierea hieroglifica folosita de mayasi (nedescifrata complet nici pana in zilele noastre). Remarcabil aici este evidenta cunostintelor lor de astrologie pe care le foloseau in viata de zi cu zi şi calendarul extrem de precis. Totul a fost minunat, pacat ca orice vacanta trebuie sa aiba un sfarsit. 

Concluzia: nu acordati atentie alertelor de calatorie trimise de americani (pentru ca noi am avut parte de acestea) si mergeti in Guatemala; americanii trimit alerte doar pentru a pastra numai pentru ei aceasta destinatie de vacanta. Asteptam iarna viitoare si alte oferte interesante ale Eturiei.