Impresii Sri Lanka - ianuarie 2022

Sri Lanka si pandemia.

Zone colorate pe harta lumii, anulari, amanari, teste si temeri pentru teste neconforme! Cam asa s-au scurs ultimii doi ani, pentru noi, doritorii de a cunoaste lumea. Cu toate vaccinurile facute, si cu sprijinul Eturiei, am mai bifat o destinatie de pe mapamond: Sri Lanka!

O destinatie exotica, cu istorie bogata, situata la intalinirea musonilor, care au transformat-o intr-un nod comercial prosper in trecut, dar si cu viitor.

O tara profund religioasa, dominant budista, religie ale carei precepte s-au transmis localnicilor, acestia fiind printre cei mai primitori din cati am intalnit.

Am inceput periplul cu celebra Sigiriya, stanca semeata pe care, si in jurul careia, ruinele nu sunt mai prejos de cele de la Machu Picchu sau Angkor Wat.

A urmat Dambulla in pesterile careia, alaturi de multele statui ale lui Buddha, ne-au impresionat picturile murale, vechi de secole, pastrate aproape perfect in pofida conditiilor meteo. Localitatea de referinta este, bineinteles, Kandy unde este pastrata una dintre reclivele cele mai de pret al budismului: dintele lui Buddha.

Sri Lanka nu inseamna numai istorie. Sri Lanka este o insula cu jungla, paduri ce acopera varfurile de peste 2500 de metri, elefanti in rezervatii. Dar si pe marginea drumului gasesti paduri de mangrove populate de crocodili si maimute galagiose, plaje cu testoase marine, recife de corali. Si, nu in ultimul rand, plantatiile de ceai care au facut faimos Ceylonul din perioada coloniala. 

Toate acestea, si poate alte obiective omise, le-am facut prin programul Eturiei si cu excursii optionale. Nu pot omite cei patru tovarasi de drum, excursionisti in adevaratul sens al cuvantului, dornici de a cunoaste cat mai multe din tinta de calatorie!
A fost inca o calatorie reusita, efectuata in conditii relativ dificile, care au fost depasite prin profesionismul colectivului Eturia!

P.S. Marea omisiune: nestematele din Sri Lanka, in frunte cu safirul! Mandria localnicilor si fericirea turistelor! :)