Jamaica - Bob Marley, romul si bobul

Ya' mon, no problem! Cand auzi de Jamaica, iti apare in minte Bob Marley, romul si bobul. 

Muzica este sinonima cu Jamaica, fie ca este vorba de rock, reggae sau reggaeton. Este o destinatie plina de culoare, cu luxuriante recife de corali, cu cascade lucitoare, cu paduri tropicale spectaculoase si plaje nesfarsite. Jamaica este una dintre cele mai mari insule din Caraibe. Principalele zone turistice se afla in nord-estul insulei, datorita plajelor mai bune. Montego Bay este probabil cea mai cunoscuta statiune, dar si Negril, aflata mai la vest, fiind o optiune excelenta: lungimea plajei de aici depaseste zece kilometri si este una dintre cele mai cunoscute plaje ale lumii. Bariera naturala de corali face ca apele din Negril sa fie incredibil de calme si limpezi. Daca exista o definitie a relaxarii caraibiene, atunci Negril este numele ei! De-a lungul acestei plaje, se intind hotelurile si vilele de vacanta cu inaltimi ce nu depasesc palmirii din jur, pentru ca aici grija pentru mediul natural este o prioritate.

Ocho Rios si Port Antonio ofera oportunitati optime pentru plimbari de agrement. Jamaica are o multitudine de locuri istorice, inclusiv o colectie impresionanta de biserici din secolul al XIX-lea construite pentru localnici, cat si pentru sclavii liberi. In plus, sunt multe forturi si case din secolul al XVII-lea, unele dintre ele restaurate si transformate in muzee, altele folosite in stare originala.

Primul lucru care te socheaza dupa sosirea in Jamaica este haosul. Sau cel putin aparenta de haos - un haos dulce, cu multa aglomeratie, confuzie, zambet si soare. Simti libertate in fiecare miscare a fiecarui om. Si libertatea e contagioasa. Oamenii au o atitudine dezinhibata si toata lumea face ce vrea zambind si cantand. Plajele sunt pline de tineri bronzati, iar strazile rasuna de muzica si voci. In aglomeratie, negrii cu codite (rastaman) iti vand peruci, ceasuri, obiecte traditionale.

Oamenii foarte deschisi si veseli sunt principalul motiv pentru care vacanta noastra in Negril a fost una de neuitat. Viata de noapte e foarte... activa. Cluburile sunt direct pe malul marii si mai tot timpul se asculta muzica raggae. In fond, Jamaica este patria romului, a muzicii raggae si a legendarului Bob Marley, a libertatii totale, taramul fara prejudecati... Rick‘s Cafe este un loc ce merita vizitat - aici am vazut un superb apus de soare si, tot aici, turistii vin sa-i vada pe cei ce sar de pe stanca (pare foarte palpitant, eu n-am incercat). Din categoria lucrurilor de facut macar o data in viata face parte si o sesiune de inot cu delfinii si un tur la Cascada Dunns River din Ocho Rios. Inalta de 180 de metri, cascada plonjeaza direct in Marea Caraibilor. Piscine si jacuzzi naturale sunt sculptate de apele involburate, dar si de apele termale, care creeaza locuri excelente pentru inot si relaxare.