Oman, Salalah - Tara tamaiei

Salalah este al doilea oras ca marime din Oman, situat pe coasta de sud si locul de nastere al sultanului Qaboos bin Said. Situat in centrul provinciei Dhofar, Salalah este un semnificativ centru al tamaiei, comertul cu tamaie avand o istorie bogata in aceasta tara. Am avut ocazia sa descopar aceasta zona, in cadrul unei calatorii de informare si am constatat ca Salalah este destinatie turistica datorita atractiilor naturale si copacilor de tamaie aromati. Am descoperit aici asezari arabe, peisaje naturale (inclusive plaje superbe), oaze desertice. 

Am descoperit ca viata aici nu s-a schimbat in ultimele secole, se respecta foarte mult traditia, religia si obiceiurile iar asezarile isi pastreaza farmecul autentic si traditional. Barbatii poarta dishdasha, o haina lunga de culoare alba, iar femeile, de asemenea, o haina lunga, abaya, de culoare neagra. Femeile inca poarta valul in public. Este o zona in care traditiile islamice sunt bine pastrate, turismul este abia la inceput, iar reteaua de drumuri este intr-o continua dezvoltare. Aici, odata cu venirea sezonului ploios (intre iulie si septembrie), zona desertica din zona orasului Salalah se transforma in padure tropicala, fiind inundata de verdeata si cu temperauri suportabile. Zona este mai ales cunoscuta printre locuitorii din Golf care fug in acea perioada de caldurile toride din restul regiunii si se racoresc aici. 

Viata in Oman se desfasoara intr-un ritm calm si linistit, ceea ce face din aceasta tara o destinatie turistica potrivita pentru cei care stiu sa aprecieze un ritm de viata mai lent, pentru cei care cauta odihna si linistea si pentru cei care isi doresc sa descopere lumea araba traditionala (fara opulenta si extravaganta) intr-una din cele mai pasnice tari din lume.