Vizitati Marocul!

Folosirea unui indemn la calatorie drept titlu al unui testimonial ar parea un afis publicitar, dar dupa 12 zile in Maroc, cu Eturia, este chintesenta a ceea ce am trait, vazut, gustat si admirat in regatul dintre Mediterana si Atlantic! 

Dupa o calatorie scurta in urma cu zece ani in Maroc, credeam ca detineam suficiente cunostinte. Nu a fost asa! Incepand cu Marrakech, unde am fost impresionati de muzeul Bahia, unde am reincercat "street food-ul" din Jemma al Fna (nu trebuie ratat in niciun caz, chiar daca nu este in traseu!) Un alt element impresionant, cu efect asupra arhitecturii marocane, a fost kasbah-ul, vizitat la Ouarzazate, o capodopera a ingeniozitatii utilizarii elementelor locale in constructii. A urmat desertul Sahara, cu nelipsita calatorie pe camila. Drumul spre nord ne-a dus in celebrul Fes, patria pielariei marocane ce are ca simbol vestitele tabacarii. Orasul cel mai asteptat a fost Chefchaouen, orasul albastru, de un pitoresc aparte, in care fiecare strada te indeamna sa o fotografiezi. In metropola Tanger, oras cosmopolit, in plina expansiune, amestec de vechi si nou, am mers pe urmele lui Matisse prin medina. Rabat, orasul regalitatii, si la sfarsit Casablanca au incheiat calatoria, oferind alte marturii vechi si noi ale arhitecturii, culturii marocane. Trebuie amintite si alte escale scurte de pe traseu (El Jadida, Asilah), la fel de pline de farmec si culoare. 

Cu o cafea la Rick' Cafe, avand in minte celebra melodie din filmul Casablanca, ne-am luat ramas bun de la Maroc, cu gandul de a indemna cat mai multi turisti sa-l viziteze. 

Inca o excursie excelent realizata de Eturia, cu un partener local pe masura.